Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

S vill riva upp landstingsstyret

"Är det verkligen så här man ska styra?"
1:42 min

Efter valet i fjol drev alliansen igenom att utöka antalet ledamöter i landstingsstyrelsen från 19 till 20, med motiveringen att på så vis undvika att ge Sverigedemokraterna en vågmästarröst. Den överenskommelsen vill nu Socialdemokraterna ompröva.

Valet till landstinget i fjol blev jämnt. Så jämt att fördelningen i landstingsstyrelsen, en av landstingets viktigaste funktioner, skulle bli nio ledamöter från alliansen, nio från oppositionen och så en från Sverigedemokraterna som skulle bli vågmästare.

Låst läge med andra ord - för att bryta det föreslog moderaterna ytterligare en ledamot - och att de själva skulle få utslagsröst.

Dessutom lovade det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl att om alla inte var nöjda med nyordningen skulle det omprövas efter ett år, det vill säga nu på nästa fullmäktige, i december.

Märkligt nog stödde Sverigedemokraterna det här, varför är fortfarande oklart, och förslaget vann knappt i omröstningen.

Moderaterna kom alltså ut med trumf på hand - men den makten lovade finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl använda med ansvar. Det anser  socialdemokraterna  att han inte gjort.

Oppositionsrådet Erika Ullberg påminner nu om det ett år gamla löftet, och kräver en omröstning i frågan i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".