Hanna Lindström och Malte Önnestam med sina barn. Foto: Magnus Glans
Hanna Lindström och Malte Önnestam med sina barn. Foto: Magnus Glans/KIT

Hanna: Barnet som kommer är välkommet

3:55 min

Stockholmsparet Hanna och Malte fick sonen Viggo för 15 månader sen. Vad de inte visste innan var att han skulle födas med Downs Syndrom.

I och med graviditeten valde Hanna Lindström och Malte Önnestam att inte göra ett KUB-test, en forsterdiagnostik som spårar Downs syndrom. Det var ett lätt val.

– Vi kände att det barnet som kommer är välkommet, säger Hanna.  

Men trots det blev känslorna något helt annat när väl Viggo föddes.

– Jag kände att det kan inte vara sant. Hela livet rasade samman. Man tänker det kommer inte att hända oss, säger Hanna.

I början visste Hanna inte hur hon skulle klara av att vara förälder till ett barn med Downs syndrom, att bara vara förälder är stort i sig.

– Jag tänkte att nu är mitt liv slut, nu är det bara att ta hand om det här barnet, säger Hanna.

Men chocken lade sig och de lärde sig hur man som förälder tar hand om ett barn med Downs syndrom. Idag ser livet ut som hos vilken småbarnsfamilj som helst, med vissa undantag som sjukhusbesök och att de kommunicerar med tecken som stöd. 

Hanna har också en helt annan bild är än den hon hade när hon låg där på BB:

– Det är jättelångt ifrån, jag kan knappt komma ihåg hur jag tänkte då. Idag är det min son Viggo. Det var ju inte Downs syndrom som kom till oss, utan vår son Viggo.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista