Daniel Craig som James Bond i Spectre. Foto: SF.
1 av 2
Daniel Craig som James Bond i Spectre. Foto: SF.
Diane Keaton och Morgan Freeman i Fem trappor upp. Foto: Njutafilms.
2 av 2
Diane Keaton och Morgan Freeman i Fem trappor upp. Foto: Njutafilms.

Nya Bond är maffig och old school

Helgens nya filmer
3:12 min

Spectre är den fjärde Bondfilmen med Daniel Craig i huvudrollen och det blir en resa med många häftiga stopp och kul skådespelare. 

Spectre heter nya och fjärde filmen med Daniel Craig som Agent 007. Det är maffigt, påkostat och action med finess. Men när det gäller handlingen är det inte lika finessrikt utan den är det gamla vanliga.

Ledaren för det stora kriminella nätverket, Spectre den här gången, vill ta över världen och döda Bond. Bond å sin sida kan bara lita på chefen M, prylmästaren Q och hjälpande handen Moneypenny.

Men med bra skådespelare, Léa Seydoux gör bondbruden denna gång, och Cristoph Waltz skurken, så har man överseende med den serietidningsenkla storyn. Och biljakter, slagsmål och fällor som gillras är så mycket bättre än det mesta i actiongenren.

Nya Bondfilmen Spectre är lång, 2 timmar och 30 minuter är aningen för långt. Men som sagt betydligt bättre än mycket annan action. Filmen innehåller miljöer som bara de är värda biobiljetten. Vi är på de dödas karneval i Mexico City, i Roms smala gränder, i Österrikes alper, i Marocko och i London.

Mitt betyg till Spectre blir en fyra, en inte så stark fyra.

Fem trappor upp heter en feelgood film med Diane Keaton och Morgan Freeman i huvudrollerna. De spelar ett äldre par som ska flytta från lägenheten i Brooklyn som de haft i 40 år. Beslutsångest och tillbakablickar på livet som varit och livet som det är nu.

Tyvärr har filmmakarna undvikit allt som skulle kunna ha fördjupat filmen. Det är en "enligt formuläret för en friktionsfri film". En sådan som man glömt när man lämnat biosalongen.

De två har inte så mycket pengar sägs det ena stunden, sen nästa är det inga problem att köpa en Manhattanlägenhet och lämna hunden för en dyr operation. Och som om manusförfattaren känt på sig att storyn inte räcker till så har ett möjligt terrordåd inträffat och förövaren jagas i TV-nyheterna och påverkar bostadspriserna.

Nej, det här blir för ytligt och splittrat om man vill ha mer än enkel livet-runt-70-historia. Mitt betyg blir en tvåa.

Fler filmtips hittar på Björns Filmguide

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".