Lina Andersson har döttrarna Rut och Bodil. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio.
1 av 2
Lina Andersson har döttrarna Rut och Bodil. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio.
Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
2 av 2
Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Hälften får inte förskolan de valt

1:39 min

Nästan vartannat barn som börjat på förskola i Stockholm i år har inte fått den förskola som föräldrarna önskat.

Vad är dina erfarenheter? Mejla oss här.

Bara hälften av barnen som börjat förskolan hittills under 2015 har fått föräldrarnas förstahandsval. Nästan var femte har inte något alls av föräldrarnas fem önskemål om förskola.

En av dem som hamnade i den situationen för något år sedan är Lina Andersson som har barnen Rut och Bodil.

– Vi fick inte plats där vi ville. Vi fick någon garantiplats och det var inget av de fem valen som vi hade gjort, säger hon.

De löste situationen genom att själva hitta ett föräldrakooperativ som då inte var med i den kommunala kön.

– Vi är jättenöjda med den platsen, men det var ju en jättejobbig process innan vi visste att vi hade fått den. Vi fick den ganska sent.

I Stockholms stad är det alltså över hälften av de vars barn börjat förskolan i Stockholm i år, som inte har fått sitt förstahandsval och nästan var femte har inte fått något av sina fem önskemål om förskola.

Många av länets kommuner för inte så noggrann statistik, så där kan man inte se motsvarande siffror. Men i till exempel Södertälje är det också nästan var femte som inte får något av de val som familjen gjort.

Huddinge kommun gick för bara några veckor sedan ut och varnade för att det under våren kommer finnas begränsat antal platser i förskolan vilket gör att många kan tilldelas plats på en som de inte själva valt.

Johan med familj flyttade från Stockholms stad till Sollentuna, men fick inte plats där förrän efter ett år:

– När vi flyttade fick vi gå kvar på förskola i stan i ett år, tills vi fick en plats i Sollentuna, berättar han.

Olle Burell (S), som är skolborgarråd i Stockholm är inte nöjd med att var femte inte får något av sina val. Men säger att staden satsar 300 miljoner extra till förskolan. De ska bland annat gå till att bygga fler förskolor, men de ska också räcka till en hel del annat än bara nybyggnation.

– Det handlar om att bygga nya förskolor, att se till att de förskolor som finns har råd att betala sina hyror och framför allt att ha en bra kvalitet på alla förskolor så att man kan lita på att även den förskolan som du fick, som du kanske inte hade valt, verkligen är en bra förskola i själva verket, säger Olle Burell (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista