En spruta ges. Foto: Onsøien, Ole Gunnar
En spruta ges. Foto: Onsøien, Ole Gunnar

Föräldrar oroliga efter avslöjande om Gardasil

3:29 min

Efter Kalibers avslöjande att Läkemedelsverket stoppade en säkerhetsstudie om Gardasil, vaccinet mot livmoderhalscancer, reagerar föräldrar och känner oro.  

– Vi fick inte så mycket information, vi fick en lapp hemskickad från skolan. Jag googlade själv och la ut en fråga på sociala medier där andra föräldrar svarade, säger trebarnsmamman Caroline Miöen.

Vaccinet Gardasil infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet, 2012. Sedan dess erbjuds alla mellanstadieflickor i Sverige vaccinet mot livmoderhalscancer.

Det fanns en oro efter Pandemrix, vaccinet mot svininfluensa som visade sig kunna orsaka narkolepsi. Som en extra försiktighetsåtgärd utlovade Läkemedelsverket en förstärkt granskning av misstänkta biverkningar. Men den blir aldrig av, uppger P1:s Kaliber.  

– Man blir orolig och undrar hur sent detta kan dyka upp. Självklart känner jag en tvekan till om jag gjorde rätt, och jag skulle kanske inte ge vaccinet till dottern idag, säger Caroline Miöen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista