Tiggare på Sergels torg. Foto: Leif R Jansson /TT.
1 av 3
Foto: Leif R Jansson /TT.
Sverigedemokraten Rickard Wall. Foto: Stockholms stad.
3 av 3
Rickard Wall (SD). Foto: Stockholms stad.

Sverigedemokrat ångrar inte tal om kvinnliga tiggare

7:49 min

Attraktiva kvinnor som tigger borde resa sig och gifta sig med svenska män. Det sa ledamoten Rickard Wall (SD) i Stockholms kommunfullmäktige igår - ett uttalande han står fast vid.

På måndagen debatterades tiggeriförbud i kommunfullmäktige i Stockholm. Men huvudfrågan kom lite lätt i skymundan efter ett uttalande från Sverigedemokraten Rickard Wall.

När Rickard Wall (SD) ställde sig i talarstolen sa han:

De här tiggarna som sitter - unga flickor och unga kvinnor - en del av dem ser faktisk väldigt bra ut, det måste man ju säga [...]. Min fråga gällde då varför de här kvinnorna, de här flickorna, inte bara reser sig upp och sträcker ut sin hand. Då kommer någon ta den handen och så kommer de in i det svenska samhället och lämnar misären bakom sig.

Rickard Wall (SD) är inte förvånad över de starka reaktioner som hans uttalande om kvinnor som tigger har orsakat.

– Man har ju ganska lågt i tak. Det jag har sagt är att de här flickorna är attraktiva och då kallas det för sexism. När jag var yngre hade flickorna blivit smickrade.

Är det något du sa igår som du ångrar?

– Nej, inte ett kommatecken.

Så de som tigger på gatan skulle kunna komma ur det om de bara reste sig upp och gick?

– Många svenska hem öppnar ju sina hem för ensamkommande flyktingpojkar. Saker och ting skulle nog rulla på av sig själv.

Vad skulle rulla på av sig själv?

– Då sitter de inte längre på Götgatan och Sveavägen och tigger, då är de någon annanstans. När män och kvinnor förutsättningslöst förs samman uppstår ömsesidiga tycken.

Är det här något som resten av Sverigedemokraterna står bakom?

– I min KF-grupp har jag ett starkt stöd, även om en del tycker att jag viftar lite väl mycket med armarna i stolen. Det här ligger helt i linje med Sverigedemokraternas officiella politik som går under beteckningen öppen svenskhet. 

Men Sverigedemokraternas gruppledare i stadshuset, Dan Kareliusson (SD), tycker inte att uttalandet var lyckat.

– Det där blev väldigt fel. Jag tyckte inte att passade in i den debatt som var.

Rickard Wall (SD) ångrar inte ett kommatecken, säger han. Vad tänker du när du hör det?

– Det här är inte något som passerat obemärkt för Rickard. Vi måste ta en diskussion med honom om det här, säger Dan Kareliusson (SD).

Reaktionerna kom, föga förvånande, inte bara från det egna partiet. Kritiken var massiv efter debatten, bland annat från Moderaterna.

– Jag tycker att det är en djupt förlegad, unken och tragisk kvinnosyn att förminska kvinnor till sexobjekt och tro att deras utsatthet försvinner bara för de försörjs av en man. Jag tycker inte att debatten var värdig Stockholms fullmäktige 2015, säger Anna König Jerlmyr (M).

Men kritiken viftas bort av Rickard Wall (SD).

– De är överspända helt enkelt. De tycker sig se rasism och sexism ur de mest banala, vardagliga saker. Det är inte sexism att säga att en del romska flickor ser bra ut.

Vem bestämmer det?

– Det är klart att sanningen ligger i betraktarens ögon. Självklart ger jag uttryck för den tolkning som jag och Sverigedemokraterna står bakom.

Men detta verkar det råda delade meningar om. Sverigedemokraternas gruppledare i Stadshuset har en tydlig hållning:

– Jag tycker inte att han är lämplig att sitta i en fullmäktigeförsamling - varken landsting eller stadshus, säger Dan Kareliusson (SD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista