Foto: Fredrik Sandberg /TT.
Hovsjö i Södertälje. Foto: Fredrik Sandberg /TT.

Dom i balkongfall får betydelse i framtiden

1:34 min

Högsta domstolens dom kommer att få betydelse framöver. En man som friades helt av hovrätten dömdes idag till 14 års fängelse för försök till mord i Södertälje.

– Den här domen är prejudicerande när det gäller frågan om hur man ska värdera bevisning och vilken struktur som domstolarna ska använda sig av när det finns en mängd bevis. Och när det också är på det viset att den som är åtalad förnekar och har en egen berättelse om hur det gick till, säger Martin Borgeke som är justitieråd vid Högsta domstolen.

Det var en februarinatt 2013 som kvinnan föll från sin balkong på sjätte våningen, kvinna fick livshotade skador men överlevde fallet.

Högsta domstolen ändrar nu hovrättens dom och dömer mannen till 14 års fängelse för försök till mord. Mannen anses skyldig då han släppt taget eller tappat greppet om kvinnan så att hon föll från balkongen.

Domstolen konstaterar att kvinnan inte hittades under balkongen utan två meter där ifrån, vilket gör att kvinnan har kastas eller knuffats ut.

Den dömda mannen har varit på fri fot sedan den friande hovrättsdomen men häktades igår i sin frånvaro. Polisen letar nu efter mannen.

– Vi arbetar brett få tag i honom och jag kan inte gå in i detalj hur vi arbetar. Domstolen har häktat honom i sin frånvaro och det beror att det finns en risk att han avviker eller på något annat sätt undandrar sig straff och vi jobbar under dem premisserna, säger Jonas Packalén som är insatsledaren vid polisen i Södertälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista