Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.
Matvaror med kort utgångsdatum ska säljas billigare till ekonomiskt utsatta.

Rågsved får Nordens första "social supermarket"

"Det finns ett stort behov i området"
1:20 min

Vid årsskiftet kommer Stockholms Stadsmission att starta en matbutik för personer med försörjningsstöd och samtidigt hjälpa människor som står utanför arbetsmarknaden.

Det här kommer att bli Nordens första "Social supermarket" och butiken kommer att öppna i Rågsved i södra Stockholm, säger Johanna Nordensköld verksamhetschef för enheten social entreprenörskap vid Stockholm Stadsmission.

- Tanken eller idén med social supermarket är att kombinera, både ta hand om livsmedelsöverskott som är funktionellt. Samtidigt som man erbjuder medlemmar att köpa billigt livsmedel. Det tredje syftet är också att erbjuda en plats för arbetsintegration.

Stockholm Stadsmission följer ett österrikiskt koncept för att hjälpa människor som är ekonomiskt utsatta genom att sälja mat som har korttidsdatum till lägre priser.

För att få det rabatterade priserna i butiken måste personen bli medlem och vara ekonomisk biståndstagare. Övriga kunder kommer att få betala fullt pris.

Man väljer Rågsved som plats då man hittat en bra lokal och att man ser ett behov i det området.

- Vi ser att det finns ett underlag för dom som kan bli medlemmar där, men också personer som är i behov av arbetsintegration. Då tycker vi att det är viktigt att bo nära där man jobbar för att kunna utöka sina nätverk.

Maten som säljs i butiken är donerade av livsmedelskedjan Axfood. Johanna Nordensköld säger att man självklart kommer att gå igenom de korttidsdatum som finns på maten, samt följa alla livsmedelsverkets lagar så att ingen insjuknar. Hon hoppas att intäkterna längre fram kan leda till fler butiker i andra områden i Stockholm.

- Skulle vi göra en väldigt stor vinst, vilket jag inte tror, så kommer det att göra att vi kan öppna fler butiker snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".