Ross Tensta Gymnasium tar fram ny handlingsplan för våldsamma situationer eller hot mot skolan. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Ross Tensta Gymnasium tar fram ny handlingsplan för våldsamma situationer eller hot mot skolan. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Gymnasium inför ny strategi mot hot och våld

1:46 min

Ross Tensta Gymnasium har tagit fram en handlingsplan för hur skolan ska agera vid krissituationer där väpnat våld förekommer.

I oktober tvingades skolan hålla stängt i två dagar efter att det i flera dagar inträffat slagsmål i anslutning till skolan.

Konflikten var mellan två utomstående personer vars syskon går på skolan och flera elever kom att blandas in. Konflikten eskalerade när ett falskt rykte spreds om att knivvapen använts.

Eleverna Tara och Noor är nöjda med hur skolan hanterade situationen. 

– Lärarna var oroliga men gjorda allt för att göra det lugn igen. De försökte hålla lektionerna så lugna och planerade som möjligt och skötte det jättebra, säger Tara.

– Vi är trygga och trivs här. Det är inte så att vi tänker på bråket för skolan gör att vi känner oss trygga här, säger Noor.

Men för skolans ledning blev händelsen en väckarklocka.

De nya dokumenten visar strategier på hur elever och personal ska agera vid krissituationer då till exempel väpnat våld sker eller vapeninnehav förekommer.

Strategierna innehåller hur skolan till exempel ska inrymmas genom att elever och personal söker skydd utmed golv, släcker lampor och stänger av ljudet på mobiler, men också hur en särskild krisgrupp ska handla.

– Det har funnits en krisplan och krispärm men den har inte inkluderat konkret hur vi ska agera om det uppkommer en våldsam situation eller hot om våld mot skolan eller i skolan, säger rektor Sofie Abrahamsson.

Men under revideringen av handlingsplanen sker terrordådet i Trollhättan och allt sätts på sin spets.

– Det tragiska är att det ska behöva ske ett sånt fruktansvärt dåd för att man ska förstå att det är viktigt att man börjar prata om det i skolan. Man kan inte vara rädd. Att öva på att till exempel inrymma en skola är ingenting som man egentligen vill lägga tid på, för att det i sig skapar oro. Och med hjälp av att inkludera de här i planen så utgör det ett stöd i den processen, säger Sofie Abrahamsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista