En av alla hundratals arbetssökande vid Crossroads i Frihamnen. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
1 av 2
Hundratals söker hjälp hos Crossroads. Foto: Sveriges Radio.
Arto Moksunen verksamhetsledare för crossroads. Foto Peter Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Arto Moksunen verksamhetsledare för Crossroads. Foto: Peter Johansson/Sverigres Radio

Fler EU-migranter vänder sig till Crossroads

1:51 min

Allt fler personer vänder sig till Stadsmissionens verksamhet Crossroads och berättar om låga löner och dåliga arbetsförhållanden.

Arto Moksunen, verksamhetsledare för Crossroads, säger att man märkt en stor ökning av hjälpsökanden.

– Sedan vi startade verksamheten i mars 2011 hade vi ett åttiotal besökare per dag och nu ligger det på uppemot 200, plus alla flyktingar och asylsökande som kommer i stort sett varje dag. Så det är fler och fler som inte har arbete och som letar efter ett jobb.

Crossroads är Stadsmissionens verksamhet som vänder sig till personer som är i Stockholm men som saknar uppehållstillstånd i Sverige. Det kan handla EU-migranter, medborgare från utomeuropeiska länder som har permanent uppehållstillstånd från ett annat EU-land men som inte får jobb och som fortsatt till Stockholms i sin jakt på arbete.

Crossroads startades för att hjälpa personer utan uppehållstillstånd med information om den svenska bostads- och arbetsmarknaden.

– Jag har varit i Sverige i två dagar och tar vilket jobb som helst, säger en man som vänt sig till Crossroads i Frihamnen för att få hjälp med att hitta ett arbete.

Arto Moksunen berättar att han hört många berättelser där människor utnyttjats på arbetsmarknaden i Stockholm. Det handlar om låga löner och dåliga arbetsförhållanden.

– Det finns personer som jobbat i tre eller fyra månader och när det är dags att få ut sin lön så är arbetsgivaren borta. De träffar en person som ger dem jobb och den personen försvinner sedan, och den som sägs vara arbetsgivare existerar inte eller så har ägaren och företaget bara försvunnit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista