Försvarsmakten kommer att bistå Migrationsverket i arbetet med att hantera flyktingströmmen. Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Försvarsmakten kommer att bistå Migrationsverket i arbetet med att hantera flyktingströmmen. Foto: David Gernes/Försvarsmakten

Försvarsmakten bistår i flyktingströmmen

1:03 min

Idag meddelade Försvarsmakten att myndigheten ska bistå Migrationssverket med att hantera flyktingströmmen in i landet.

Den senaste veckan kom det hittills största antalet asylsökande till Sverige, drygt 10 200 personer.

Det meddelade Migrationsverket idag.

Nu står det också klart att Försvaret ska hjälpa Migrationsverket med hanteringen av asylsökande, och de första insatserna kommer att sättas in i Stockholmsområdet.

- Försvarsmakten är på ett sätt en ständig krisorganisation, säger Jonas Fröberg, överstelöjtnant och stabschef vid Försvarsmakten. Samhällsservice  ingår i det vi tränar på och förbereder oss för.

- Försvarsmakten kan dock inte ägna sig åt myndighetsutövande, säger Jonas Fröberg. Det åligger Migrationsverket. Vi kan däremot hjälpa till med att exempelvis organisera arbetet. Den här stora flyktingströmmen kräver en nationell samling och Försvarsmakten är en myndighet som har förmågor som passar bra i de här sammanhangen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista