En färgad man som skalar lök. Foto: Dan Hansson/TT.
1 av 2
Asylsökande extra utsatta, enligt facket. Arkivfoto: Dan Hansson/TT.
Per Persson. Foto Peter Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Ombudsmannen Per Persson på Hotell och Restaurangfacket. Foto: Peter Johansson/Sveriges radio

Facket: Nyanlända utnyttjas på jobbet

1:37 min

Hotell- och Restaurangfacket får varje dag samtal från personer som uppger att de blivit lurade på pengar på sina arbetsplatser.

P4 Stockholm träffar en man som jobbat på en restaurang i västra Stockholm - för 25 kronor i timmen.

– Jag har jobbat varje dag, kanske nio timmar. När det är röd dag jobbar jag mer, men jag får inte mer betalt. Jag vet det är fel att jobba svart, men jag måste skicka pengar till min familj i Jordanien. Jag har tre bröder och min mamma och pappa är gamla så de kan inte jobba, säger han.

Mannen, som vill vara anonym, berättar att han i snitt fick in 7 000 kronor i månaden på sitt jobb.

Per Persson, som är ombudsman på Hotell- och Restaurangfacket, säger att berättelsen är långt ifrån unik.

– Vi får samtal dagligen till våra expeditioner om liknande situationer och jag tycker det är för jävligt. Det här är inte en jätteovanlig situation, framför allt inte för nyinkomna eller ungdomar som utnyttjas av hänsynslösa arbetsgivare.

– 25 spänn i timmen är extremt lågt, men vi har hört om ännu lägre löner, säger Per Persson.

Mannen från Jordaninen slutade på sitt jobb började plugga istället, efter att han fått uppehållstillstånd. Han upplever att många människor blir utnyttjade på arbetsmarknaden i Stockholm - framförallt under asylprocessen.

– Det finns många som jobbar svart och de kan inte prata. Fem eller sex personer jag känner jobbar så här. Men när de har fått uppehållstillstånd börjar de jobba vitt för då får de rättigheter och får tillgång till den jättebra lagen i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista