Flygledartornet på Arlanda
Flygledartornet på Arlanda. Foto: Johan Nilsson/ Sveriges Radio

Bygget av Norra Tornen överklagas

Det planerade bygget av Norra Tornen i Hagastaden i Solna har mött ännu en motgång. Nu är det LFV, som erbjuder flygtrafikledning och flygtrafiktjänster, som överklagat bygglovet.

LFV som driver flygtrafiktjänst vid 24 torn i Sverige, motsätter sig bygget av de planerade tornen i den nya stadsdelen Norra station.

Anledningen är enligt LFV "De betydande riskerna för att tornen ska störa ut radaranläggningen". I sin överklagan till Mark- och miljödomstolen skriver man vidare att "radarn är en förutsättning för flygtrafiken i Mellansverige och därmed är av samhällsintresse".

Tvillingtornen som ritades för området 2010 skulle till en början vara 140 meter. Tornen, kallades då "Tors torn", och var tänkta att fungera som en entré för den nya stadsdelen Hagastaden.

Men förslaget fick kritik från flera håll, bland annat av den politiska oppositionen i Stockholms stadshus och av Stockholms skönhetsråd.

Man gjorde ett omtag och gjorde då tornen lägre, 125 respektive 104 meter. Tornen fick också nytt namn - Norra tornen.

Enligt plan skulle byggstarten skulle bli 2015, men efter dagens överklagande från LFV till Mark- och miljödomstolen, riskerar bygget att knuffas på framtiden ännu en gång.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".