Advokaten bad åtalad beskriva sina kalsonger

2:42 min

För att visa det felaktiga i att tvinga en våldtagen kvinna att beskriva sina kläder vände advokaten frågan till den åtalade och bad honom beskriva sina kalsonger.

Under sina 24 år som advokat har Elisabeth Massi Fritz ofta reagerat på hur våldtäktsoffer bemöts i rättssalen. Och nu har hon tröttnat och kräver utbildning och attitydförändring.

– Jag har inte bara en gång, utan många gånger, protesterat mot att brottsoffer, och då särskilt de som blivit utsatta för våldtäkter, inte blivit bemötta på ett professionellt sätt. Och det är särskilt från rättsväsendet.

För några dagar sedan lade hon ut ett uppmärksammat Instagram-inlägg, där hon beskriver hur hon riktade samma typ av frågor som våldtäktsoffer blir utsatta för, mot den åtalade:

Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet. Mitt svar blev "lika stor betydelse som min klients stringtrosor" herr ordförande.

Domstolsverket och Domstolsförbundet måste få bättre utbildning för att förändra bemötandet av våldtäktsoffer och för att få bukt på irrelevanta frågor under rättsprocessen, menar Massi Fritz.

– Tror vi skulle få se betydligt bättre kvalité på rättegångarna och fler som vågar gå till polisen och anmäla då.