Poliser och flyktingar vid station Hyllie (första stationen på den svenska sidan av Öresundsbron) utanför Malmö. De som saknar ID erbjuds söka asyl. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
1 av 2
Poliser och flyktingar vid station Hyllie utanför Malmö. De som saknar ID erbjuds söka asyl. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Flyktingar tas emot av volontärer på Centralstation tidigare i höstas. Foto: Nadya Norton/SR
2 av 2
Flyktingar tas emot av volontärer på Centralstation tidigare i höstas. Foto: Nadya Norton/SR

Skarp kritik mot gränskontroller

Stockholmare: Jag tycker att det är extremt
1:37 min

För att få bättre kontroll över flyktingsituationen har Sverige infört tillfälliga gränskontroller. Men kritiker menar att det här kan leda till oönskade konsekvenser.

Klockan tolv i dag började de tillfälliga gränskontrollerna gälla. De nya reglerna innebär att flyktingar som kommer hit måste kunna visa att de har rätt att resa in i landet. Men inte alla kommer att kontrolleras, enligt polisen kommer stickprovskontroller göras.

Ali Khalil är samordnare på Islamic Relief Sverige i Stockholm och jobbar med att hjälpa flyktingar som kommer hit och han är kritiskt till att gränskontroller nu har införts.

– Nu kan vi få en situation som eskalerar, en situation som kanske till och med leder till att vi får se gummibåtar som åker från Tyskland mot Sverige över Östersjön. Och då är det bara en tidsfråga innan vi har en eventuell drunkningsolycka i Östersjön, så nära oss, säger han.

Enligt Ali Khalil är flera transitflyktingar nu på väg mot Stockholm efter att ha smitit förbi gränskontrollerna.

– Vi kommer ta emot dem i vårt boende och välkomna dem där och försöka hjälpa dem på bästa möjliga sätt, som vi alltid har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".