Allt fler stockholmare sjuka i depression

Depression och ångest är de enda folkhälsoproblemen i Stockholms län som visar tecken på en påtaglig ökning i 2015 års Folkhälsorapport som presenteras idag.

Rapporten visar också att segregationen fortsätter att öka i Stockholms län och det syns tydliga geografiska skillnader när det gäller hälsa.

Bland de stora folkhälsoproblemen är depression och ångest de enda som visar tecken på en påtaglig ökning.

Hela elva procent av de vuxna kvinnorna i länet och fem procent av männen, eller cirka 100 000 kvinnor respektive 40 000 män, fick en sådan diagnos i fjol, jämfört med sex respektive tre procent år 2006.

Rapporten visar också att medellivslängden ökar och har aldrig varit så hög som nu. Idag blir kvinnor 85 och män 81 år i medellivslängd. I Danderyd lever man längst där blir kvinnor 87 år. Kortast medellivslängd i länet har männen i Skärholmens stadsdel, de blir 78 år. 

Rapporten görs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och arbete mellan Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) och Karolinska institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista