Kaos kring julbordet i Helena Bergströms nya film

3:17 min

En underbar jävla jul heter Helena Bergströms nya dramakomedi. P4 Stockholms recensent beskriver filmen som en färd mellan skratt och pinsamheter.

Det är som vanligt när Helena Bergström är inblandad, mycket känslor. På så sätt påminner det om Kay Pollaks filmer. Men här är ändå mer mjukhet och fler nyanser här än i Pollaks senaste Så ock på jorden.

Robert Gustafsson och Maria Lundqvist spelar Ulf och Monica, föräldrar till Oscar som köpt ett stort hus tillsammans med Simon och vill presentera en glad nyhet på julafton. Han och Simon ska få barn, med Cissi, men dom vet inte vem av dom som är far.

Upplagt för både skratt och allvar, Helena Bergström har som i sina tidigare filmer ett budskap. Men jag tycker det drunknar i det farsartade. Ibland blir det som en springa-i-dörrar-fars, och på film kan man ju det finstilta nå längre.

Mitt betyg till En underbar jävla jul blir en tvåa, trots stunder av skratt och ett bra jobb av Robert Gustafsson och Maria Lundqvist.

By the sea är Angelina Jolies film, hon har skrivit, regisserat och spelar en huvudroll, en ganska uttryckslös sådan, vid sidan av maken Brad Pitt.

De två har dragit sig undan till ett litet hotell vid havet. han för att skriva en ny roman, hon för att läka sina sår. De kan inte få barn och det har rest en mur mellan dom, och nu går de bara förbi varann. Tills en dag ett annat, ungt och förälskat par flyttar in i hotellrummet bredvid.

By the sea är vacker stundtals, men lam och jag sitter där och undrar om filmen är nån slags självterapi. Mitt betyg blir en tvåa.

I skuggan av kvinnor, är den något kantiga svenska titeln på en fransk svartvit film. Den handlar om Pierre, en Viggo Mortensen-look-a-like, och Manon. De jobbar tillsammans med hans dokumentärfilmsprojekt och är gifta. Så en dag kommer en annan kvinna in i hans liv, och även Manon möter en annan man.

Det här är upplagt lite som en stumfilm, med berättarröst när filmen går in i en ny fas. Det svartvita är fint, men det är lite spänningslöst mitt i otroheten och kärleken.

Jag ger en trea i betyg, men tycker att filmen Iskuggan av kvinnor kunde haft mera märg.