Mäklare slutar med accepterat pris

1:11 min

Flera mäklarfirmor överger nu begreppet "accepterat pris" i sina bostadsannonser. Senast ut är mäklarfirman Bjurfors.

– Vi har haft accepterade priser i ungefär fyra år och det har tjänat sitt syfte ganska väl, men nu är det et antal andra aktörer som valt att lämna det och nu har vi också valt att göra det för det blir ganska förvirrande för konsumenterna när man kör på olika sätt i olika mäklarföretag Pontus Kopparberg som är vd för Bjurfors Stockholm.

Pontus Kopparberg säger att beslutet om att ta bort det accepterade priset beror på att flera andra stora mäklarfirmor beslutat att införa utropspris istället.

Dessutom säger han att försäljningspriset, trots ett accepterat pris, stigit efter budgivning.

– Till och med för mäklarna som är experter på priser har det varit svårt att bedöma priserna, sedan är det ju så att säljarna vill gå ut lite lägre för att få igång en budgivning. Då har vi varit tillbaka i samma situation som tidigare och då är inte ett accepterat pris riktigt korrekt att gå ut med, säger Pontus Kopparberg.

Trots det accepterade priset har bostadspriserna stigit i Stockholm och slutpriset har ofta hamnat långt över det utannonserade priset.

– Konsumenterna uppfattar att ett accepterat pris är ett pris som man kan får köpa lägenheten till, så jag förstår att många företag jobbar för att skapa en tydlighet hos konsumenterna för det är vad bostadskonsumenterna vill ha, säger Ingrid Eiken som är vd för Mäklarsamfundet.