Svårt för synskadade att få ledsagning

2:15 min

Det har blivit svårare för synskadade att få ledsagning beviljad i Stockholm, uppger Synskadades Riksförbund i Stockholm. En av de drabbade är Sara Shamloo Ekblad.

– Nu till exempel under hösten har jag gått mycket i skogen och tyckt att det har varit väldigt trevligt, men då har all min ledsagningstid gått åt till att gå i skogen. Då har jag inte kunnat göra något annat, säger Sara Shamloo Ekblad från Södermalm. 

– Då kan jag inte gå och handla kläder. Jag skulle gå på ett kalas för en kompis som fyllde år, och då kunde jag inte gå och köpa present. Det påverkar att jag får avstå från en massa saker.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är hemskt och ohållbart. Jag tycker framför allt att det är ohållbart, det argumentet som används både för mig och för andra att det pratas om att du är inte isolerad. Att man får bara ledsagning nu för tiden för att bryta isolering. Men sedan då, om man inte är isolerad. Ska man inte ha ledsagning då? Vad spelar det då för roll att man pluggar och jobbar och försöker klara sig själv så gott det går?

Sara Shamloo Ekblad berättar att den tid med ledsagare hon fått beviljad av Stockholms Stad plötsligt minskades från 20 timmar till fyra timmar per månad. Sedan hon överklagade ökades tiden till tio timmar, men hon tycker fortfarande att det är alldeles för lite.

Synskadades Riksförbund i Stockholm uppger att det generellt har blivit svårare för synskadade att få ledsagning beviljad. Socialborgarrådet  Åsa Lindhagen(Mp) håller med om att det blivit svårare för synskadade att få ledsagning, och hon säger att det beror på ändrad praxis i domstolarna.

– Det har utvecklats en praxis som gör det svårare för synskadade att få stöd. Och den här praxisförskjutningen är också någonting som påverkar i stort sett alla kommuner i Sverige.

Måste ni följa den praxisen?

– Vi har förstås egna möjligheter i varje kommun att bevilja stöd, så är det. Men jag skulle ändå vilja säga att jag tycker att regeringen ska överväga att se över lagstiftningen på det här området just med anledning av att vi har sett en praxisförskjutning.