Polisbilar i Paris.
Foto: Michel Spingler

Paris i fokus för Utrikesdepartementet i Stockholm

"Jag är chockad, jag kan inte behärska mig"
2:18 min

En svensk uppges ha dödats och en skadats i nattens terrordåd i Paris. Den svenska ambassaden i Paris försöker få uppgifterna bekräftade, det säger Johan Tegel vid UD:s pressjour

– Vår ambassad i Paris står i kontakt med lokala myndigheter och fortsätter att undersöka om svenskar är drabbade. Vi har fått uppgifter om att en svensk ska vara skottskadad och en vara avliden, säger Johan Tegel.

Ambassaden försöker nu få de här uppgifterna bekräftade av svenska myndigheter. Men med tanke på att den här attacken har krävt väldigt många dödsoffer och skadade, kan det dröja innan ambassaden har en officiell bekräftelse från franska myndigheter, enligt Johan Tegel.

Samtalen har under natten strömmat in till Utrikesdepartementet. Oroliga släktingar som har anhöriga i Paris har hört av sig med frågor. UD rekommenderar alla svenskar som är i Paris att följa nyhetsrapporteringen och rådet från de franska myndigheterna.

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer, det är naturligtvis bra att om man hör anhöriga hemma i Sverige som kan tänkas vara oroliga att man kontaktar de, säger Johan Tegel.

Svenskar som har anhöriga i Paris och känner oro kan vända sig till Polisen på telefon 114 14 (tonval 9) för information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".