Fryshuset larmar om religiös rekrytering

1:46 min

Efter helgens terrordåd i Paris larmar nu Fryshuset om att samhället måste sätta in mer resurser för att hindra ungdomar från att fångas in av radikala religiösa grupper.

Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset, märker av en ökning av ungdomar som väljer att ansluta sig till radikala religiösa grupper och olika kriminella grupperingar.

– Jag är jätterädd för att vi kommer att se en ökad polarisering som gör att de extrema grupperna kan rekrytera unga.

Fryshuset, som arbetar med ungdomar i utanförskap, möter varje vecka närmare 10.000 ungdomar runt om i Stockholms län. Under de senaste åren har man sett att alltfler unga väljer att ansluta sig till kriminella och radikala religiösa grupper och våldet har ökat.

Tidigare var det mest ungdomar från Göteborg som reste ut för att kriga för radikala religiösa grupper men nu på senare tid har det blivit allt vanligare i Stockholmsområdet.

Det handlar om ungdomar från miljonprogramsområden som exempelvis Tensta i västra Stockholm och Fisksätra i Nacka. Till för ett år sedan hade Fryshuset en stödlinje dit anhöriga och andra oroliga kunnat vända sig till. Men den stängdes ner på grund av brist på finansiering.

–Vi försöker i våra möten med våra ungdomar att skapa dialog vad det är som en driver en. Oftast ser vi att man inte drivs av en religiös sammanhang utan att man letar efter en mening. Mer personal behöver vara ute på plats för att kunna fånga upp ungdomarna och möta behovet som finns, säger Johan Oljeqvist.

- Vi behöver pengar till kompetens som kan se, vägleda ungdomar och samtidigt skapa mötesplatser där ungdomarna känner sig hemma. Det är vad som behövs.

Och Johan Oljeqvist får medhåll av Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet i Järva, där flera ungdomar åkt ut och krigat för bland annat IS.

- Jag tror att det behövs mer samverkan mellan lokala myndigheter och ungdomsorganisationer för att hitta en gemensam plattform där vi kan agera tillsammans.