Länsstyrelsen: Bra beredskap för terrordåd

1:28 min

Stockholm är förberett för ett terrorattentatet likt det i Paris - i alla fall i teorin, säger Johan Beckman som är tillförordnad försvarsdirektör vid Länsstyrelsen.

– Krisberedskapen är någonting som vi tränat väldigt långe, bland annat genom att vi har tränat utifrån flera dåd i vårt närområde.

– Bland annat händelserna i Stockholm 2010 och Oslo åter efter har gjort att vi utifrån ett säkerhetsarbete ytterligare tittat på de här sakerna, säger Johan Beckman.

Självmordsbomben på Drottninggatan sprängdes för snart fem år sedan, i ett dåd som kunde fått förödande konsekvenser om det hade lyckats. Året därpå 2011, begicks terrordåden i Oslo som dessvärre fick just förödande konsekvenser på många sätt.  

Enligt Johan Beckman hör dessa händelser till det som varit utgångspunkt för den katastrofträning som gjorts i Stockholms län fram till idag.

– Det som brustit tidigare och som blivit betydligt bättre är förmågan till samverkan mellan olika instanser, säger Johan Beckman.

Han får medhåll av Anders Rosén kommunikationschef på Länsstyrelsen, som menar att riktig kommunikation och information i händelse av ett terrordåd är oerhört viktigt.

– Grundprincipen är ju transparens, att man så tidigt som möjligt ska gå ut och berätta det man vet. Det innebär också att alla myndighetsaktörer kan gå ut med samma information - och samma budskap.

– Blir det motstridigt skapar det lätt oro och otrygghet i onödan, säger Anders Rosén till P4 Stockholm.