Många svenskar har en personlig relation till Paris

6:07 min

Shimeng Zhou är en av dem som ska delta i FN:s klimattoppmöte COP21 i Paris i december.


På ett personligt plan känner sig Shimeng Zhou fortfarande skakad. Hon har bott och pluggat i Paris. Det är många svenskar som bor där och har en personlig relation till den franska huvudstaden.

- Det kommer att vara svårt att komma tillbaka till staden och känna samma trygghet som jag känt när jag tidigare bott där.

Hur agerade du på fredagkvällen när du fick höra om attackerna?

- Jag fick en flash på min telefon och satt fastklistrad vid twitter och livesändningarna. Jag kände mig paralyserad. Och nästa morgon fick jag tillgång till mina känslor och blev väldigt upprörd, berättar Shimeng Zhou.

Varför vill du delta på klimatkonferensen i Paris?

- Det känns viktigt att vara på plats. Det är första gången Sverige har ungdomsdelegater i en regeringsdelegation till ett klimattoppmöte.

På klimatmötet i Paris i december ska förhoppningsvis länderna enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

Vilken fråga är viktigast för dig?

Klimaträttvisa. Det handlar om historiska utsläpp som kommer framför allt från den västerländska delen av världen, och det har lett till där vi är idag. De kommande generationerna kommer att ta konsekvenserna av vad vi släpper ut idag.