Kamera i bilen kan vara olagligt

2:32 min

Det blir allt vanligare med så kallade "dashcams" eller bilkameror i Sverige. Allt fler av dessa videoklipp, som visar vad vi gör i trafiken, hamnar på nätet, rapporterar P1 Morgon.

Datainspektionen anser att kamerorna bryter mot kameraövervakningslagen och egentligen kräver tillstånd. Men för försäkringsbolagen kan de vara till hjälp för att lösa skuldfrågan vid ett tillbud.

Stefan Brala är Motorspecialist på försäkringsbolaget Trygghansa.

– Tittar vi tillbaka ett par år så användes inte alls videomaterial från så kallade dashcams i skadeärenden. Numera händer det att våra kunder skickar in sådant material, säger han.

Filmer från bilkamerorna är ett helt eget fenomen på nätet det finns hundratusentals amerikanska och framför allt ryska filmer att titta på för den som vill...dom mest spektakulära filmera har visats flera miljoner gånger. I Sverige är fenomenet än så länge ganska ovanligt även om det blir vanligare.

En av dem som som regelbundet lägger ut filmer på nätet från sina turer på svenska vägar är Joel. Han har lagt sina filmer på nätet i tre år snart. Och det är ett par tusen personer som följer hans kanal på Youtube.

– Det började egentligen med att jag la ut några filmer på ett diskussionsforum som ett underlag för att diskutera trafikhändelser, sen växte det lite, säger han

Men användningen av kamerorna är inte helt okontroversiell. Datainspektionen menar att dom borde klassas som övervakningskameror och då krävs det tillstånd. Agneta Runmarker är dataråd på Datainspektionen.

- En cykel eller en bil kan du naturligtvis köra på platser som vi normalt bedömer som fredade zoner. Gator och torg eller skog och mark där du är ute för rekreation till exempel, säger hon.

Därför vill Datainspektionen nu att Högsta förvaltningsdomstolen prövar ett fall som i så fall skulle bli vägledande. Ett fall där dom lägre instanserna ansett att kameran, som i det här fallet satt fast på en cykel, inte behövde tillstånd.

– Tidigare hade du en tydligt fast och uppsatt kamera, men nu kan du sätta upp din mobilkamera under en viss tid. Omfattas den då av regelverket, det är frågan, säger Agneta Runmarker.

Och även Stefan Brala på Trygg Hansa hoppas att rättsläget kring kamerorna klarnar.

– Vi tror att försäkringsbranschen, precis som vi, är positivt inställd till kamerorna. Samtidigt kan vi som försäkringsbolag inte rekommendera våra kunder att använda dem då rättsläget är såpass oklart, säger han.