Pojke flyger drake i Afghanistan
1 av 4
Drakflygning är ett populärt tidsfördriv i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul/ AP/TT
14 åriga Abas som flytt från Afghanistan. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
2 av 4
14 åriga Abas som flytt från Afghanistan. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Köket i Asylboendet i Stenhamra. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
3 av 4
Volontärer och kommunanställda jobbar i köket i asylboendet i Stenhamra. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
En av flera sovsalar i flyktingboendet i Stenhamra. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
4 av 4
Sovsal i flyktinboendet i Stenhamra. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Fler positiva till flyktingboende på Ekerö

Abas: Vi uppskattar det svenska folkets vänlighet
1:52 min

Känslorna har svängt bland många Ekeröbor sedan flyktingbarn flyttat in i det tillfälliga boendet i Stenhamra - från oro till lugn.

Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Ekerö kommun har nu varit öppet i fjorton dagar.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om att det funnits en oro bland delar av Ekeröborna över att få det tillfälliga boendet i sin kommundel. Flera kommuninvånare tyckte att boendet låg för nära en skola och en förskola.

– Jag märker ju även bland folk som bor här, och som inte är här och hjälper till, hur det har svängt. Förut var det en viss oro - nu får vi kläder, kakor och det är folk som kommer med hembakat, säger Karin Henriksson som jobbar som volontär på boendet.

– Självklart finns det de som är fortsatt negativa, men de är i minoritet och det är bra.

Förra veckan sökte nästan 3 000 ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige. Majoriten av dem, 2 400, har flytt från Afghanistan.

På boendet i Stenhamra träffar vi 14-åriga Abas. Han flydde från Afghanistan via Pakistan, Iran, Turkiet och Greklan och berättar att han uppskattar all vänlighet han möter i Sverige.

– De är verkligen snälla och vi uppskattar det svenska folkets vänlighet. Vi är ledsna för bekymren vi kanske ställer till för dem, men det här är första gången vi har hittat ett säkert ställe. Vi ser inga bomber här och vi känner ingen inhumanitet här, säger Abas.

Volontären Karin Henriksson berättar om ett möte med en pojke som lärde henne att flyga drake.

– Han sa att alla i Afghanistan flyger drake och han var helt suverän på att få upp den. Jag har försökt hela mitt liv, men nu lärde jag mig hur man gjorde och då föddes tanken att vi skulle bygga drakar med dem, och det blev jättelyckat. Även en del svenska barn var med och hade roligt de också, säger hon.

– Om man haft dubier om det ena eller andra så är de bortflugna för det här är väldigt bra killar, säger Karin Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".