Prostitution på behandlingshem i Södertälje

1:13 min

Flera flickor på ett behandlingshem för traumatiserade flickor utanför Södertälje säger att prostitution var en del av vardagen, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har varit i kontakt med tolv flickor som bott på hemmet de senaste fyra åren, fram till i somras.

Sex av dem säger att de sålt sig under tiden de var där. Alla tolv säger att personalen visste vad som hände när flickorna gick från hemmet men att de bara ingrep ibland.

I en av flickornas journal står det också enligt programmet att hon berättat för personalen vad hon gjorde utanför behandlingshemmet. Det står bland annat: "Hon berättar att hon träffat en man och sålt sex för 500 kr och en limpa cigaretter". Hon har också berättat att män varit våldsamma mot henne.

Hemmets personal beskrivs som experter på att hjälpa och skydda traumatiserade flickor som försöker dämpa ångest genom att utsätta sig för sexuella övergrepp, enligt Uppdrag granskning (UG).

Personen som var chef när flickorna var där säger att personalen inte kan stoppa flickorna från att lämna hemmet. Socialtjänstlagen ger inte hvb-hem rätt att fysiskt stoppa flickor som är på väg att sälja sig.

– Vi kan inte hindra det har vi inte rätt till, flickan har rätt att göra vad hon vill, säger chefen.

År 2013 skrev polisen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att de var oroade över antalet anmälningar med anknytning till hemmet.

På ett och ett halvt år har polisen fått in elva anmälningar om sexualbrott.