Stadshuset i Stockholm Foto: Yanan Li
1 av 2
Politikerna i stadshuset har en bred samsyn om att Stockholm ska vara en öppen stad. Foto: Yanan Li
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 2
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Samsyn om öppenhet inledde budgetdebatten

1:17 min

Inledningen av årets budgetdebatt i Stockholms stadhus präglades av det spända världsläget - med terrorattentat och flyktingar. Men bland politikerna finns en bred samsyn om att Stockholm ska vara en öppen stad.

- I Stockholm har hösten 2015 mer än någonsin präglats av solidaritet, sa Anna Köning Jerlmyr, moderat oppositionsråd. Världen har förändrats sedan vi sist sågs. Fredagens terrordåd sätter allt i perspektiv. Nu när våra våra fria samhällen hotas måste vi stå upp för mänskliga rättigheter och bekämpa de krafter som både i Stockholm, i Sverige och i resten av världen vill förminska och förtrycka våra liv.

Men när det gäller stadens öppna attityd till människor på flykt och i nöd, finns en avvikande hållning i stadshuset. Det är Sverigedemokraterna som menar att de som redan är arbetslösa kommer att få stå tillbaka för de nyanlända.

- Invandringen sker dessutom från fjärran kulturer, främmande från västerlandets värderingar, med en religion som inte är förenlig med europeiskt demokratiskt tänkande, sa sverigedemokraternas Dan Kareliusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista