Ensamkommande flyktingbarn
Bild från asylboende för ensamkommande flyktingbarn, i Gottröra i Norrtälje. Foto: Yvonne Åsell/TT

Kraftig ökning av ensamkommande flyktingbarn

Musse Hosseini: "Vi kommer hamna i en väldigt svår situation"
1:33 min

Länsstyrelsen höjer nu prognosen för antalet ensamkommande flyktingbarn som väntas komma till Stockholms län nästa år.

I Stockholms län räknar Länsstyrelsen med att det nästa år kommer att behövas över 7000 platser för de ensamkommande flyktingbarn som kommer hit. Det kan jämföras med dagens kapacitet på 884 platser.

Omkring 24.000 ensamkommande flyktingbarn beräknas söka uppehållstillstånd i Sverige nästa år, men fler än så behöver tak över huvudet då asylprocessen tar tid, skriver SVT.

Såklart kommer bekymren att öka i och med att det kommer fler och vi har redan ont om platser, säger Musse Hosseini som är ordförande för Föreningen för ensamkommande flyktingbarn. 

Frågan är hur kommunerna i länet ska få fram alla platser.
Amir Hashemi-Nik utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm säger att man nu söker olika lösningar på detta.

– Regeringen har till exempel föreslagit en ny boendeform som ett sätt att försöka få IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att kunna ge tillstånd till flera boenden att öppna.

Musse Hosseini som är ordförande för Föreningen för ensamkommande flyktingbarn är bekymrad.

– Vad kommer att hända med dem här barnen som kommer hit, vart ska de bo och hur ska vi ta hand om dom? Vi kommer hamna i en väldigt svår situation och jag vet inte hur vi ska hantera det, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".