HaV startar ett projekt för att få båtägare att använda mer miljövänlig bottenfärg för sina båtar.
I projektet Ren båtbotten utan gift 2.0 deltar bland andra Skärgårdsstiftelsen, Stockholms universitet och Svenska Kryssarklubben. Foto Aleksander Andersen/TT

HaV startar projekt mot giftiga bottenfärger

Giftiga båtbottenfärger är ett stort problem för Östersjön. Nu startar Havs-och vattenmyndigheten, HaV, ett projekt för att få  fler båtägare att välja miljövänligare metoder.


Havs- och vattenmyndigheten har nu avsatt nästan 3,5 miljoner kronor till projekt för att få bort de farliga biocidfärgerna.

- Vi behöver minska användningen av giftiga båtbottenfärger. De innehåller metaller och svårnerbrytbara föreningar som läcker ut i vattnet och som kan skada både djur och växter, bland annat kan de störa fiskars reproduktion. Det är också ämnen som stannar väldigt länge i miljön och kan ställa till skada under lång tid, säger Frida Åberg på enheten för havsplanering och maritima frågor på HaV.

- Det finns många olika alternativ för den som inte vill måla sin båt med giftig bottenfärg, och med det här projektet hoppas vi att båtägare ska få lättare att hitta en metod som fungerar bra för dem, säger Frida Åberg.

Arbetet ska pågå fram till hösten 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".