Centralen dagen efter att terrorhotsnivån höjts från en 3:a till en 4:a på den femgradiga skalan.
De morgonpendlare P4 Stockholm talat med vill inte låta den höjda terrorhotnivån påverka vardagen för mycket. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/SR.

Blandade reaktioner på Säpos terrorhotnivå

"Jag tänker inte vara rädd"
2:02 min

Den höjda terrorhotnivån i Sverige verkar påverka vissa morgonpendlare i Stockholm, medan andra säger att de vägrar känna rädsla.

Sverige har höjt terrorhotnivån från nivå 3 till 4, från förhöjt hot till högt. Det innebär bland annat att polisen hoppas att allmänheten är uppmärksam på sin omgivning.

Höjningen av terrorhotnivån beror på att Säkerhetspolisen tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att de inlett en förundersökning om förberedelse till terrorbrott.

Men för de resenärer som Anders Hildemar Ohlsson träffade på torsdagsmorgonen innebär detta inte någon större förändring i det vardagliga livet.

– Jag försöker hålla mig borta från platser med större folksamlingar, säger en morgonpendlare.

– Det är klart att jag känner en viss oro, säger en annan. Men jag försöker fortsätta leva som vanligt.

– Jag tänker inte vara rädd. Det är mitt sätt att hantera det, säger en kvinna. Jag lever som vanligt och tänker inte vara misstänksam.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".