Motdemonstranter som demonstrerar mot Svenskarnas parti vid Kungsträdgården
Kastade rökfacklor och smällare mot polisen. Foto: Fredrik Persson/TT

13 döms för våldsamt upplopp

Rådman: Vissa har kopplingar till AFA och RF
1:29 min

13 personer med vänsterextrema kopplingar döms för våldsamt upplopp i samband en nazistmarsch i Kungsträdgården ifjol.

Upploppet inträffade i Kungsträdgården den 30:e augusti 2014 då en grupp motdemonstranter drabbade samman med polis under nynazistiska Svenskarnas partis demonstrationståg samma dag.

Tusentals personer samlades i Kungsträdgården för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas Partis möte och demonstrationståg mellan Gustav Adolfs torg och Kastellholmen.

Elva tusen var anmälda till motdemonstrationen och det var den enskilt största polisinsatsen före valet det året.

Enligt tingsrätten skedde två våldsamma upplopp vid Kungsträdgården, berättar rådman Maria Linde.

– Personerna har slagit på polisfordon, gjort rusningar mot kravallsystem och kastat flera typer av föremål som burkar, flaskor och bengaler. Det har varit riktat mot polisen som fanns där för upprätthålla den allmänna ordningen.

Flera poliser skadades av föremålen och en man som försökte ingripa misshandlades. Flera av de åtalade döms idag även för andra brott, som våld mot tjänsteman och misshandel.

Totalt döms tretton personer, tolv till fängelse mellan 3 och 18 månader, en får villkorlig dom och två frikänns helt.

Tingsrätten menar, precis som åklagaren, att flera av de dömda tillhör vänsterextrema organisationer som AFA och Revolutionära fronten, säger rådman Maria Linde.

– I domen framgår det att flera har kopplingar till AFA och RF enligt en bedömning som gjorts, men enligt deras egna uppgifter finns inte de kopplingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".