Cecilia Andrén Nyström, grundare för projektet Futebol dà forca.
Cecilia Andrén Nyström är grundare för projektet Futebol dà forca, Foto: Sveriges Radio, P4 Stockholm

Fotbollsprojekt får tjejer att förverkliga drömmar

Futebol dà forca, som betyder Fotboll ger Styrka, är projektet som Cecila Andrén Nyström startade 2012 i Moçambique och som nu finns i fyra länder.

23-åriga Cecila Andrén Nyström var bara 14 år när hon fick idén till projektet, och sex år senare startade hon Futebol dà forca i Moçambique.

- För mig har fotbollen alltid betytt jättemycket och framför allt i struliga tonår så insåg jag vikten av att ha nåt annat som betyder mycket, säger Cecilia Andrén Nyström.

Att det blev just Moçambique var mer eller mindre en slump.

- Min mamma fick jobb där och då tänkte jag att jag kunde testa om idén skulle fungera i praktiken.

Visionen med projektet är att tjejerna inte bara ska bli duktiga fotbollsspelare utan också utvecklas som individer och få konkreta verktyg till att förbättra sina framtidsutsikter och förverkliga sina drömmar.

- Vi jobbar egentligen med tre saker, att stärka ledare, att rekrytera och utbilda fotbollstränare och utbildar dom i hur de kan skapa en plattform där tjejer kan prata om allt annat, exempelvis sexualitet och respekt, säger Cecilia.

Projektet finns nu i fyra länder; Moçambique, Zambia, Sverige och Finland. Cecilia hoppas också att projektet i Sverige ska locka tjejer som normalt sätt inte kommer in i föreningslivet.

- Alla som är tjejer och som vill vara med är varmt välkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".