Eko Wera
Eko Wera. Pressbild: Ingrid Johansson/Stadsmuseet

Årets ljusskyltar har utsetts

Två innerstadsskyltar prisade av Stockholms Stadsmuseum och Ljusreklamförbundet. Eko-Wera och bistro Bananas röstades fram och prisbelönades vid en ceremoni vid Medeltidsmuseet under torsdagskvällen.

I Stadsmuseets tävling Lysande skylt 2015 har stockholmarna röstat fram Eko Wera i Vasastan, som klar vinnare.

Juryns motivering:
"Genom ett sinnrikt bokstavsbyte bidrar den gamla 50-talsklassikern i röd och grön neon fortfarande till Odengatans kvällsmagi. Sko Wera blev Eko Wera när butikens utbud ändrades från foträt för foten till nyttigt för magen. Skylten är ett lysande exempel på hållbart återbruk."

Skylten som är från 50-talet blev kvar efter att skobutik på adressen, Sko-Wera, sålts. Istället flyttade en hälsokostbutik in 2013. De kom på den "lysande" idéen att ersätta första S:et med ett E och vips så hade Eko Wera fått sitt namn.

Ljusreklamförbundets utmärkelse Stockholms skyltpris 2015 tilldelas bistro Bananas på Söder.

"Avväpnande enkelt och ledigt återknyter de gula slingorna för bistro Bananas på Södermalm till neonkonstens lekfulla ungdom."

Till Stockholms skyltpris kan nomineras en inom Stockholms stads gräns fast installerad, belyst eller lysande informations- eller reklamanordning, placerad utomhus och med verkan i stadsrummet och den offentliga miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".