Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen. Bild: Nordisk film
1 av 4
Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen. Bild: Nordisk film
Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi (Foto: TT)
2 av 4
Nobel fredspris Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi. (Foto: TT)
Ulrik Munther som John i Efterskalv. Foto: TriArt.
3 av 4
Ulrik Munther som John i Efterskalv. Foto: TriArt.
Från A Tale of Tales av Matteo Garrone. Bild: Filmfestivalen i Cannes
4 av 4
Från A Tale of Tales av Matteo Garrone. Bild: Filmfestivalen i Cannes

Kvinnliga hjältar och manliga skurkar på bio

Mockingjay 2, Efterskalv och He named me Malala
4:48 min

Sista delen i Hungerspelen, Ulrik Munthers filmdebut och verklighetens hjälte Malala. Det här är filmer som Björn Jansson sätter betyg på idag.

Katniss Everdeen är hjälten i sista filmen i Hungerspels-serien. Mockingjay del 2 heter den - sista boken som filmerna bygger på har delats upp i två filmer. Nästan hela filmen ägnas åt distriktens uppror mot huvudstaden och diktaorn Snow.

Katniss används som frontfigur i propangandakriget mot huvudstaden och hon sänds också ut i den lilla grupp som går längst fram. Själv smider hon planer på att få slut på striderna genom att döda dikatatorn. Mockingjay del 2 är våldsam, filmad i en mörk värld där varje steg innebär fara, förorterna är minerade och övervakningskameror finns över allt.

Filmen är gjord i 3D och ibland blir det nästan för tydligt att man tänkt på det - det överskuggar ibland själva historien.

Men gillar man våldsam, välgjord fantasy med bra skådespelare är Mockingjay del 2 absolut sevärd. Mitt betyg blir en stark trea. Men Jennifer Lawrence, som Katniss, är värd ett högre betyg än så.

He named me Malala är en dokumentär om Malala - flickan som blev ansikte för kampen för flickors rätt till skola i Pakistan och sen över hela världen.

Vi får följa henne efter mordförsöket 2013 då talibantrogna sköt henne i huvudet. Hon överlevde mirakulöst och vistas nu i England där hon går i skolan, lever med sina två yngre bröder och föräldrar. Emellanåt gör hon resor ut i världen för att hålla tal. Hon har startat en fond som ska ge syriska flyktingbarn utbildning och hon har engagerat sig i Kenya bland annat.

Dokumentären blandar vardag och storpolitik, blickar tillbaka på mordförsöket och låter oss också få reda på mer om hennes pappa som också kämpat för barns rätt till utbildning.

Jag ger en fyra i betyg till filmen He named me Malala - han gav mig namnet Malala.

Efterskalv är en svensk film som handlar om John, en ung kille som avtjänat ett straff på ett ungdomsfängelse och återvänder till sin hemby där han dödade sin flickvän. Han börjar i sin gamla skola och försöker komma tillbaka till livet som det var innan - något som han tror ska fungera. Men många i omgivningen vill inte förlåta eller se John i byn.

Ulrik Munther har fått mycket bra kritik för sin debutroll i filmens värld och Efterskalv är bra, långsamt berättad med ett vardagligt och välfunnet filmspråk.

Mitt betyg blir en stark trea, min invändning är att jag tycker att historien känns välbekant i sin beskrivning av en ung kille som begått brott. Omgivningen, skolkamrater och bybor får lite för ofta stå för det enkelspåriga.

Filmens allra största behållning måste också nämnas, det är Mats Blomgren som spelar Johns pappa. Den rollen borde Guldbaggenomineras.

Tale of tales är gjord av italienske regissören Matteo Garrone som stod bakom filmatiseringen av Gomorra, en bra och realistisk maffiaskildring. Här har det dock spårat ur rejält. Tre sagor har mixats till en berättelse.

Här blandas kungligheter och en loppa stor som en gris, fula jättar som rövar bort jungfrur, och en regent som tror han fått en skönhet i säng men förfäras när han på morgonen finner en gammal kvinna bredvid sig. Hon har förvandlats under natten.

Ja, det här är mest bara märkligt och mitt betyg blir en etta.

Kanske har filmbolaget hoppats rida på Games of Thrones-vågen. Serien nämns i reklamen för filmen, men gå inte på den finten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".