Tältläger i Skåne
Bilder från Tälten som sättas upp för flyktingar att bo i på Revingehed i Skåne. Foto:Drago Prvulovic / TT

Tältläger på Värmdö får kritik

Kritik mot planerat tältläger på Värmdö
2:02 min

Ett tältläger för asylsökande planeras att byggas på Myttinge skjutfält i Värmdö kommun. Men såväl platsen för lägret som levnadsförhållandena ifrågasätts av kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Anledningen till att tältlägret planeras är det stora behovet av asylboenden i Sverige just nu. Därför har Migrationsverket bett Försvarsmakten om hjälp med att hitta platser där man kan upprätta tillfälliga asylboenden.

Fyra platser har tagits fram på olika ställen i Sverige och en av dom är Myttinge skjutfält. Beskedet tas emot på olika sätt av Värmdöborna.

-Jag tror det är bra, vi måste hjälpa dom som flyr.

-Jag är inte så mycket för invandrare, vi måste dra i handbromsen

-Det är svårt med Myttinge , det är skog och isolerat, det blir ingen integration.

Moderaten Monika Pettersson är kommunstyrelsens ordförande på Värmdö och hon är inte övertygad om att ett tältläger är den bästa lösningen.

- Det kan väl vara svårt att integreras i vårt samhälle, då ligger det här väldigt avlägset.

Har man inte frågat er vad ni tycker?

- Definitivt inte.

Tycker du att det är en dålig idé?

- Spontant känner jag inte att tältläger är människovärdigt. Då borde vi kunna ta hand om dom på ett bättre sätt tycker jag.

Det var alltså så sent som i onsdags, två dagar sedan, som Värmdö kommun fick frågan om tältläger. Men det har helt enkelt inte funnits tid att informera tidigare, säger Anneli Bergholm, som är chef för avdelningen Samordning och insats på MSB - myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Det här är bara lösa planer, så det har inte varit så mycket att kommunicera förrän nu i veckan.

Monika Petterson, ordförande i kommunstyreslen i Tyresö, tycker inte att det är värdigt med ett tältläger långt ute i skogen, vad säger du om det?

- Det här är ett regeringsuppdrag och då uppfyller vi det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".