Anders Westin, artisten Moneybrother. Foto: Claudio Bresciani /TT.
1 av 2
Anders Westin, artisten Moneybrother. Foto: Claudio Bresciani /TT.
Anders Moneybrother Wendin. Foto: CC/Moneybrother
2 av 2
Anders Moneybrother Wendin. Foto: CC/Moneybrother

Musiken lever i Nairobis slum

5:22 min

Att leva i Nairobis slum är en kamp från dag till dag och att vara funktionshindrad är på gränsen till vad som är möjligt att uthärda. Men musiken lever ändå, säger Anders Wendin från Moneybrother.

Anders Moneybrother Wendin reste till Nairobi tillsammans med projektet Come Together, vars mål är att främja funktionsnedsatta barn i östra Afrika och deras rätt till skolgång.

På resan träffade han flera olika musiker, alla med någon form av funktionsnedsättning.

– Musik är så bra, det spelar ingen roll vilket språk man pratar. Har man med sig en gitarr så får man en kompis på en gång, säger Anders Wendin.

Syftet med resan var att göra musik tillsammans med artister med funktionsnedsättning och gänget i Playback Nairobi är något helt unikt för Afrika.

Playback kom till långt ute i slummen där en eldsjäl, en kvinna, gått från skjul till skjul och hämtat upp musiker som aldrig annars kommer ut. Hon satte dem i en lokal och lät dem göra musik. 

En av medlemmarna Alan Shibweje, som förlorade en arm i en motorcykelolycka, har skrivit låten I know there is a heart. En låt om att kämpa för att överleva och aldrig ge upp. Den låten gör nu Moneybrother tillsammans med Playback Nairobi. 

Det som de här människorna har varit med om måste vara svårt att relatera till? 

– När du ser och hör om deras livsöden så känner man sig extremt privilegierad.

Hur påverkade det dig?

– Man blir ännu mer ödmjuk till vad som är viktigt i livet och kanske kan det göra mig till en lite bättre människa, berättar Anders Wendin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista