Dennis Rundkrantz sitter i Norrestads vårdcentral. Foto Björn Lindgren /TT.
1 av 3
Landstinget först ut. Arkivfoto: Björn Lindgren /TT.
digitalt frikort
2 av 3
Inloggningssidan till digitalt frikort. Foto: Nadya Norton/Sveriges Radio
Daniel Forslund
3 av 3
Innovationslandstingrådet Daniel Forslund (L). Foto: Nadya Norton/Sveriges Radio

Sjukvårdens frikort blir digitalt

Innovationslandstingsrådet: Jag ser bara fördelar
1:42 min

På tisdag övergår sjukvårdens frikort till att bli digitalt i Stockholms län. De gamla korten där patienter måste samla stämplar och kvitton fasas ut.

– Det är för att vi vill förenkla och modernisera vården för patienterna och ta bort massa krångel och administration som tar både tid och skapar oro för patienter och personal, säger Daniel Forslund (L) som är innovationslandstingsråd.

Som patient behöver man inte göra något utan det är personalen på vårdmottagningarna som sköter e-korten utifrån patientens personnummer och legitimation. På Råsunda vårdcentral har man sedan förra veckan provat att använda digitala frikort. 

– Fördelarna är att patienterna slipper ha med sig sitt högkostnadskort som de ofta glömt eller tappat bort. Sedan registreras uppgifter automatiskt, säger Camilla Landerberg som är kassaansvarig på Råsunda vårdcentral.      

Införandet av elektroniskt frikort börjar på landstingets vårdenheter i de norra och västra delarna av Stockholms län och i början av nästa år i de södra delarna. Därefter följer de privata vårdgivarna.

Men det är inte alla patienter som gillar att frikortet nu blir digitalt.

– Det finns säkert många fördelar men det finns också nackdelar. Eftersom man som patient i synnerhet är multidrabbad har behov av andra vårdaktörer än de som är inkopplade på det här systemet. Då måste man ha något att visa, säger patienten Margareta.     

Men innovationslandstingsrådet Daniel Forslund ser inga nackdelar med att frikortet digitaliseras.

– Nej, jag ser faktiskt inte det. Det här är en tidsbesparing, kvalitetsökning och en bättre service för en modern vård. Så jag tycker att det bara finns fördelar, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund.

        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".