Ny app ska hjälpa pendeltågsresenärer. Foto: Anders Ohlsson/SR
Ny app ska hjälpa pendeltågsresenärer. Foto: Anders Ohlsson/SR

Ny app ska hjälpa mot trängsel

3:01 min

Besväras du av trängsel? Det är inte så konstigt eftersom den intima zonen ofta överträds under rusningstid. Nu lanseras en app som ska hjälpa pendeltågsresenärer. 

–Det här är en bra app för resenärer att planera sin resa. Ska de vidare kan de se var tåget befinner sig, vad det är för slags tåg och var det finns plats, säger Lena Malmström som står på centralen och delar ut information om den nya appen.

De resenärer som hon kunnat informera på tisdagsmorgonen har varit positiva till den nya appen. 

– Det verkar inte vara svårt eftersom det står exakt hur man ska göra i de broschyrer vi delar ut. 

Vad är det då, en app eller en sajt?

– Det är en sajt som finns på minpendel.se sen kan man spara ner den så att det blir som en app på hemskärmen, säger Mikael Lindskog som är kommunikationschef på Stockholmståg. 

Vad betyder gula och röda tåg?

– Vi visar tågen med olika färger, då är det grönt, rött eller gult. När det är grönt så betyder det att det är gott om plats på tåget, när det är gult är det färre sittplatser och när det är rött är det trängre.

Hur går det till?

– Vi mäter trycken på hjulen och kan räkna om det till en trängselfaktor. Det är en kalibreringsfråga hur vi ställer in men vi tycker att vi har hittat ganska bra värden nu, säger Mikael Lindskog. 

 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista