André tog initiativ till studiecirkeln om IS i Fittja. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
1 av 2
André tog initiativ till studiecirkeln om IS i Fittja. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Olja, skatt och våld har gjort IS starka. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
2 av 2
Olja, skatt och våld har gjort IS starka. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Fittjabo: Ta rekryteringen till IS på allvar

3:40 min

De senaste åren har ungdomar åkt från Botkyrka för att kriga med IS. Fittjabon André Tito efterlyser en mobilisering för att sätta stopp för rekryteringen.

Hur många Botkyrkaungdomar som under de senaste åren har åkt för att kriga med Islamiska staten vet inte Botkyrka kommun.

Kommunen har i dag ingen färdig handlingsplan för hur de ska arbeta mot våldsbejakande extremism, även om det finns ett förslag på hur de skulle kunna samarbeta med religiösa samfund och andra föreningar.

21-åriga Fittjabon André Tito skulle vilja se en mobilisering hos lokalsamhället för att motverka rekryteringen. Han och några kompisar tog i början av hösten initiativ till en studiecirkel på Fittja bibliotek om IS. De har läst Loretta Napoleonis bok om terrororganisationen, lyssnat på radioreportage och läst artiklar.

– Vi ville försöka förstå vad IS är och vad det är som gör att ungdomar lockas dit. Vi ville samla andra ungdomar och prata om det, säger André Tito.

– Det jag vill se är en mobilisering från det lokala samhället och att man tar det här på allvar. Och kanske är den här bokcirkeln en del av det, fortsätter han.

Han känner till en del unga från området som har rekryterats till IS och berättar att det har chockat både honom och resten av Fittja.

Så vad är det då som gör att ungdomar är beredda att lämna Sverige för att dö i IS krig? Bland deltagarna i studiecirkeln finns olika tankar. André Tito menar att många försöker hitta något fel i den enskilda personens bakgrund. Men han tror snarare att det handlar om situationen i Syrien och Irak.

– Man ser hur väldigt många dör och att omvärlden inte gör så mycket åt det. Det är ju också folk från välbärgade familjer som åker. Då tror jag inte på det som man har hört förut, att man ska försöka integrera folk i samhället. Det som behövs för att stoppa rekryteringen är en riktig lösning på konflikterna i Syrien och Irak, säger André Tito.

Anton, som är i medelåldern, ser avsaknaden av sammanhållande ideal som en av orsakerna:

– Visst, ungdomar kan ha ideal, men vår stat och ekonomi har inte längre sociala ideal som förr, säger Anton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista