1 av 2
Erik Haag, Karin af klintberg och Lotta Lundgren. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Erik Haag, Karin af klintberg och Lotta Lundgren. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Snart dags att öppna luckorna

"Barnen får dricka öl och arbeta"
10 min

Årets julkalender i SVT heter Tusen år till julafton. Det är den välbekanta programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag som guidar oss genom historien med fyra barn.

Programledarna ska betraktas som kulisser och rekvisita. Här är det barnen som tar plats.

– I Historieätarna var maten vår röda linje. I den här julkalendern är det barnen som är den röda tråden. Men de är tvungna att äta rätt konstigt mat också, säger Lotta Lundgren.

Julkalendern börjar i juletid 1015 och speglar historien ur barnens perspektiv.

– De brukar annars vara osynliga i historien. Sen berättar vi kvinnornas historia, om man var fattig eller rik, säger Erik Haag.

I avsnitten blandas kunskap och skratt.

– Det går inte att berätta historien genom att bara rabbla fakta. Vi har försökt gestalta det så mycket som möjligt och att göra det så fysiskt som möjligt, säger regissör Karin af Klintberg.

Under inspelningen har barnen kommit till platsen och fått veta till vilken epok de ska till. Sedan har de fått leva livet så som det var då. Barnen har bland annat arbetat, druckit öl, gått upp tidigt och sett döden i vitögat.

– De får reagera på de olika epokerna och berätta vad de varit med om i olika videodagböcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".