Melissa Horn. Pressbild
1 av 2
Melissa Horn. Pressbild
Melissa Horn. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
2 av 2
Melissa Horn. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Melissa Horn om nya albumet: Är superprivata grejer

Lyssna på intervjun med Melissa Horn
11 min

För Musikplats Stockholm berättar Melissa Horn om skapandet av nya albumet. Om rädslan för vad folk ska tycka, ångesten som drivkraft, den nödvändiga tidspressen och drömmen om att starta kafé.

Albumet Jag går nu är Melissa Horns femte i ordningen. Det är ett album om separation, ett ämne hon närmat sig flera gånger under sin framgångsrika karriär. Och än en gång borrar sig den hyllade artisten långt in under skinnet på den som lyssnar och följer texterna rad för rad. I Musikplats Stockholm den här veckan berättar Melissa Horn om skapandet och funderar kring vad det är som gör att hon som låtskrivare ofta berör lyssnaren på djupet.

– Det är nog när man vågar ta en risk själv. Och det innebär ju att jag måste våga öppna upp mig och gräva i saker som kanske är jobbigt för mig, förklarar Melissa Horn för Fredrik Eliasson som är programledare för Musikplats Stockholm.

Melissa Horn känner ofta en oro inför att hon ska släppa album. Den här gången är inget undantag. Hon funderar mycket på fansen, om de ska ta låtarna till sig och känna igen sig i det hon skriver om. Sedan tänker hon såklart på hur den närmaste kretsen ska reagera.

– Det är klart att det är superprivata grejer, vilket gör att det blir genant på något sätt. Som att man har visat någonting som man inte tänkt visa. Man kan undra vad de tänker nu. Det finns massa nojor, men jag är jävligt glad att jag gjorde den här plattan, att jag fick den klar och att den blev så bra som jag tycker att den blivit.

– Har du alltid haft lätt för att beskriva vad du känner?

– Jag tycker det är fruktansvärt svårt att skriva låtar. Det är inget jag gör på en kvart. Och jag gör det väldigt sällan därför att jag tycker att det är så svårt. Däremot har jag alltid haft lätt för att prata om allvarliga saker och känslor. Så har det nog alltid varit. Jag har aldrig varit rädd för min allvarliga sida och tycker om det sättet att umgås med vänner . Jag är inte den som vill prata väder och vind för länge. Det tycker jag blir tråkigt, säger Melissa Horn.

Melissa Horn släppte 2008 sitt debutalbum Långa nätter och har genom åren byggt upp en stor publik i framförallt Sverige, Norge och Danmark. I februari inleder Melissa Horn sin största turné hittills i karriären. Över 50 spelningar är inbokade och allt börjar med tio raka spelningar på Södra Teatern hemma i Stockholm den 2-14 februari.

Mer om Musikplats Stockholm hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".