Fröken Friman. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Fröken Friman. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Fröken Friman är julens stora dramasatsning

3:00 min

Julens stora drama-satsningen på Sveriges Television blir en fortsättning på Fröken Frimans krig.

Nu under andra säsongen så ska Fröken Friman och hennes medsystrar slåss för kvinnlig rösträtt i början av förra seklet. Men det blir inte bara politisk kamp, det blir också kärlek och humor. 

– Jag har ju jobbat mycket med crime och thriller för mig var det otroligt befriande att få jobba med det här, säger regissören Harald Hamrell. 

Några av skådespelarna är Sissela Kyle, Lena T Hansson, Sofia Ledarp, Frida Hallgren, Maria Kulle, Ulla Skoog, Allan Svensson och Gustav Hammarsten. Redan under manusarbetet så vände sig manusförfattaren Pernilla Oljelund till Sissela Kyle. 

– I rollen som Dagmar Friman har Sisselas personlighet färgat av sig. Det klart att man skriver med tanke på deras styrkor och personligheter, säger Pernilla Oljelund. 

– Alla har sin egen historia och sin egen utveckling i varje säsong. Det är det som gör att skådespelarna tycker att det är så roligt att få vara med sina karaktärer för de har en egen båge, de berättar något själva i sin karaktär som nästan alltid stöttar huvudhistorien, säger Harald Hamrell. 

Blir det samma succé som förra säsongen?

– Självklart, absolut. Vi har gråt, vi har skratt, vi har starka känslor och lite naket, säger Maria Nordenberg, producent. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista