shiamoskén
Polisen utökar bevakningen vid shiamoskén i Järfälla. Foto: Nadya Norton/Sveriges Radio

Shiamuslimer är rädda för attentat

"Bara en tidsfråga innan något händer"
1:45 min

Shiamoskén i Järfälla får utökad polisbevakning efter terrordåden i Paris. Trots att det inte finns några konkreta hot riktade mot moskén känner flera medlemmar oro för att det ska utföras attentat. 

– Det innebär att vi kommer att ha mer fördjupad kontakt med polisen, speciellt med dialogpolisen i Järfälla. Polisen har lovat att de ska fortsätta synas vid vår församling, säger Akil Zahiri som är styrelseledamot vid shiamoskén.

Det var efter ett möte i förra veckan som de blev klart att polisen ska öka sin bevakning i området. Polisen har under det senaste året haft regelbunden tillsyn av moskén och församlingen har själv installerat övervakningskameror och larmsystem. Men trots det finns de medlemmar som är oroliga för att IS-anhängare ska slå till mot moskén.

– Det är bara en tidsfråga innan det kommer att hända någonting här i Sverige, mot oss eller ett annat mål, säger medlemmen Ali.  

Inom islam finns det två grupper shia- och sunnimuslimer och skillnaden har och göra med hur de ser på religionens fortsättning efter profeten Muhammeds död. Sunnimuslimer betonar att Muhammed endast lämnade efter sig Koranen. Men shiamuslimerna menar att Muhammed innan han dog hade utsett sin efterträdare. Enligt Akil Zahiri är shiamuslimer mer utsatta än vad sunnimuslimer är.

– Statistiken har visat att IS, al-Qaida och andra terroristgrupper gärna vill attackera shiamuslimer. Man ser hur de beter sig i Irak, Libanon och Syrien. Shiamuslimer har alltid varit det första målet för IS-anhängare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".