Sara Lövetsam, författare
Sara Lövestams bok har utsetts till bästa debutdeckare. Foto: Ylva Lilja/Sveriges Radio

Saras deckare har papperslös i huvudrollen

"Jag har uppfunnit flera egna språk"
4:41 min

Rösten känns igen från Lantzkampen i P1 i Sveriges Radio. Men det Sara Lövestam gör mest är att skriva, så bra tycker Deckarakademien att hon utsetts till årets deckardebutant.

Iraniern Kouplan lever papperslös i Stockholm. Han har en bakgrund som journalist och tänker att han på något sätt måste kunna använda det för att tjäna pengar. Det är starten på bokserien, fyra delar ska det bli, som Sara Lövestam nu står i rampljuset med.

- Jag förstod att jag behövde en hjälte men det kändes inte rätt med en polis eller en traditionell privatdetektiv så det blev Kouplan.

Vid sidan om författandet och jobbet som domare i Lantzkampen i P1, försöker Sara använda tiden till sin stora passion - språk.

- Jag älskar verb, det är de som gör att vi människor inte talar som ettåringar. Och så vill jag lära mig så många språk som möjligt men just nu är det en del som står mellan mig och möjligheten att få tid till att lära mig grekiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".