Forskaren Christian Dymén träffar Peter Björkman på Hallunda bibliotek. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Forskaren Christian Dymén träffar Peter Björkman på Hallunda bibliotek. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Halverad barnfattigdom i Botkyrka

1:43 min

På tolv år halverades barnfattigdomen i Botkyrka. I en ny rapport slår forskare fast att kommunens nära samarbete med civilsamhället är en av förklaringarna.

Bland de 30 kommunerna i landet med högst antal barn med fattiga föräldrar är Botkyrka en av de två där barnfattigdomen minskar. Mellan 2000 och 2012 nästan halverades barnfattigdomen i kommunen - från 29,6 procent till 15,5 procent. Ungdomsarbetslösheten har också minskat.

I en ny rapport från forskningsinstitutet Nordregio menar forskarna Christian Dymén och Mitchell Reardon att det beror på att Botkyrka arbetar nära civilsamhället.

– Kommunen är inte separat från invånarna, säger hållbarhetsforskaren Christian Dymén när han besöker Hallunda bibliotek.

Biblioteket är en av de platser som forskarna lyfter fram i sin rapport som ett bra exempel på hur ett djupt samarbete med civilsamhället kan ske.

Andra förklaringar till de positiva resultaten är att Botkyrkas förvaltningar jobbar tätt ihop och att man har områdesutvecklare i de olika stadsdelarna som fungerar som spindlar i nätet, berättar Christian Dymén. Satsningarna på sommarjobb och spontanidrott för alla ungdomar är också viktiga, menar forskarna.

Studien är en del av ett europeiskt forskningsprojekt där man mäter socialt utanförskap och fattigdom. Tio djupdykningar har gjorts på platser runt om i Europa.

Christian Dymén menar att resten av Stockholmsregionen har en del att lära sig av Botkyrka.

– Man skulle kunna lära sig av Botkyrkas metoder och göra det på en större skala. De kontakter som Botkyrka har med civilsamhället kan man använda för att undersöka hur människor rör sig och lever. Problem är svåra att lösa på lokal nivå, säger Christian Dymén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista