Daniel Yonan och Elin Junqvist från Södertälje deltar i klimatkonferensen.
Daniel Yonan och Elin Junqvist från Södertälje deltar i klimatkonferensen. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR

Världens barn tar tag i miljön

"Tycker vi ska sluta köra bil"
2:41 min

Barn från hela världen är i Södertälje för en tre dagar lång klimatkonferens. 64 barn från 22 olika länder ska nu arbeta för en bättre miljö.

Daniel Yonan och Elin Junqvist från Blombackaskolan i Södertälje, tycker att man ska arbeta för en bättre miljö.

– Jag tycker att bilarna och fabrikerna släpper ut för mycket koldioxid. Jag tycker att vi ska sluta köra bil eller använda elbilar, säger Daniel Yonan.

– Jag tycker att vi ska ta hand om växterna. De tål inte för mycket vatten eller torka. Växterna ger syre och utan dem så klarar vi oss inte, säger Elin Junqvist.

Vid klimatkonferensen i Södertälje deltar 64 barn i åldrarna 9-12 år från 22 olika länder.

Deltagarna ska nu göra sina röster hörda i klimatdebatten. Barnen ska tillsammans arbeta fram en kommuniké som ska presenteras för världens ledare vid klimatmötet i Paris på måndag.

Initiativtagaren är Telge Energi och kommunikationschef Petra Hallebrant, säger att det handlar om barnens framtid.

– Barn och klimat hör ihop. Vi jobbar med förnybar energi som är en av lösningar på klimatkrisen, så därför tyckte vi att det var bra att ordna den här konferensen så barnen kan delta, de saknas i debatten, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".