Tom Hanks i Spionernas Bro. Foto: Fox Movies.
1 av 6
Tom Hanks i Spionernas Bro. Foto: Fox Movies.
Tom Hardy och Tom Hardy i Legend. Foto: SF.
2 av 6
Tom Hardy och Tom Hardy i Legend. Foto: SF.
Issaka Sawadogo och Vera Vitali i Det vita folket. Foto: TriArt.
3 av 6
Issaka Sawadogo och Vera Vitali i Det vita folket. Foto: TriArt.
Regissören Jafar Panahi kör själv taxin i Taxi Teheran. Foto: Folkets Bio.
4 av 6
Regissören Jafar Panahi kör själv taxin i Taxi Teheran. Foto: Folkets Bio.
Nick Nolte och Robert Redford i A walk in the woods. Foto: Disney.
5 av 6
Nick Nolte och Robert Redford i A walk in the woods. Foto: Disney.
Messi i dokumentären Barca Dreams. Foto: Noble Entertainment.
6 av 6
Messi i dokumentären Barca Dreams. Foto: Noble Entertainment.

Spielberg och Hanks i ny vuxenmatiné

Filmpremiärer 27 + 30 november
6:44 min

Steven Spielberg tar än en gång Tom Hanks till en huvudroll, nu i en feelgood-thriller, Spionernas Bro. Vår recensent Björn Jansson sätter betyg på den och fem andra biopremiärer.

Spionernas bro, är ett äventyr, en matine för vuxna. Regisserad av Steven Spielberg och med Tom Hanks i huvdrollen som försäkringsadvokaten James Donovan som ska hjälpa USA med en spionutväxling under kalla krigets mest intensiva dagar. Allt ska ske utan uppmärksamhet och med hysch-hysch, ändå improviserat och chansartat. Gillar man att se historien berättad med Tom Hanks som en ofrivillig hjälte med en stor dos feelgood då är det här rätt film. Själv tycker jag att han känns lite väl omedveten och trulig där han hamnat mitt i storpolitikens centrum. Så jäkla lätt kan det inte gå, känner jag. Jag fascineras mer av Mark Rylance som spelar sovjet-spion, scenerna i filmens inledning med honom är helt magnifika. Mitt betyg till Spionernas bro blir en trea.

Lisa Aschan tog hem tre Guldbaggar för sin debutfilm Apflickorna. Nu fyra år senare kommer hennes andra film, Det vita folket, och förväntningarna hos mig var ganska stora på något spännande. Det handlar om ett förvar, människor hämtas in till ett underjordiskt förvar för att sen, utan förvarning skickas iväg. Vi följer de intagna i bergrum, trista matlokaler och yogarum. Det är kyligt, avskalat och personalen talar byråkratiskt eller som till barn. Tyvärr blir det för kyligt, för stumt, det är svårt att riktigt engagera sig eller nyfiket följa med. Jag rekommenderar hellre dokumentären Förvaret, om verklighetens förvar. Här speglas det i en science-fiction-liknande värld, och tappar lite av udden. Mitt betyg blir en svag trea.

I Legend spelar Tom Hardy båda tvillingbrorsorna Ronnie och Reggie Krey, två gangsters i 60-talets London. Och vi får följa deras uppgång och fall och berättare är Reggies flickvän. Tom Hardy som har den där lite tuffa släpigheten i sig, som gör sig så bra i the Drop och i bilturen i filmen Locke. Här kantrar den över lite tycker jag när han är den psykiskt sjuke tvillingbrorsan Ronnie. Underläppen åker ner och det blir mer komik än hot, trots Ronnies våldsamma farlighet. Men Legend är å andra sidan inte en kornig rå skildring av gangstrvärlden, den är mer en berättelse om två brorsor i den undre världen som speglas i en underhållningsfilm, en tillbakalutad våldsam krim-komedi. Jag ger en trea till Legend.

I Taxi Teheran får vi följa filmaren Jafar Panahi på en tur genom Irans huvudstad Teheran. Jafar Panahi har förbjudits filma i Iran, han är för samhällskritisk tycker ledarna där. Men här har han suttit sig bakom ratten i en taxibil, låtit vänner och arbetskamrater agera som vanliga Teheranbor, dom hoppar ur och i taxibilen under resans gång och allt filmas med små dolda kameror i bilen. Imponerande, fiffigt och intressant. Så känner man till den bakgrunden blir filmen mer än bara en taxitur med åsikter och möten. Mitt betyg till Taxi Teheran blir en stark trea.

A walk in the woods är en 70 plus-film, Robert Redford som fyller 80 nästa år och Nick Nolte, 74 spelar huvudrollerna. Redfords Bill är en man som har ett lyckat liv bakom sig, familj, fin vill och allt det där andra. Men han vill göra något, och får för sig att han ska ut på en lång vandring och börjar ringa runt till vänner. Men ingen nappar på idén att vandra i några månader. Ingen utom Stephen som själv ringer upp, med hes röst och ett vilt förflutet. Det omaka paret ger sig i alla fall ut på en strapatsrik vandring. Jag gillar tonen, lunken och deras samtal i filmen. Allt som sägs är inte kul, men det finns stunder då deras långa skådespelarliv får blomma upp. Mitt betyg till A walk in the woods blir en stabil trea.

Så en film som bara visas en enda dag på biograferna. Barca dreams heter den och är en film om fotbollsklubben Barcelona FC. Okritisk som en beställning och efter formulär 1A för såna filmer. Vi får historien, med tidiga bilder i svartvitt, vi får kammade stjärnor som berättar något förväntat och så får vi matchbilder som förför ett fotbollshjärta. Barca Dreams som bara visas den 30 november på bio, är för fansen. Men även om jag hör till dom så tycker jag att filmen känns lite dammig. Jag ser hellre en match med mina favoriter. Betyget blir en tvåa för alla utom de historieintresserade fansen, för dom är det kanske till och med en fyra.

bjorn.jansson@sr.se
Björn Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".