Övning på Kungsträdgården station
Övning på Kungsträdgården station. Arkivbild. Foto: Patrick Sörquist/TT

Lyckad insatsövning i tunnelbanan

Staffan Ljung, räddningstjänsten: Övningen hade inget med terror att göra
1:08 min

Inatt har det varit en stor insatsövning i tunnelbanan, på Kungsträdgårdens station. Bland annat testades en ny teknik för att kunna hitta bättre i rökfyllda lokaler.

Insatsen är årligen återkommande och hade inget med den ökade hotbilden för terrorattentat att göra säger Staffan Ljung , operativ räddningschef på Storstockholms räddningstjänst.

–Vi hade en likadan övning förra året och den var planerad som i år, då den hade egentligen ingenting med terror att göra.

Men hade ni på nåt vis anpassat den till det som hänt?

–Nej det gjorde det inte, övningsscenariot var att det var en brand i en av vagnarna med 600 personer i tåget och vi övade utrymning och samverkan.

Med i övningen var personal från räddningstjänsten, brandkåren Attunda, SL och MTR.

- Övningen gick väldigt bra. Vi testade också en ny metod för att snabba upp insatserna. Det handlar om en teknik där man använder en självlysande lina för att göra det lättare att hitta när det är dålig sikt, avslutar Staffan Ljung , operativ räddningschef på Storstockholms räddningstjänst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".