Tvätthuvan Rode Liljevist och Åsa Söderström
1 av 2
Initiativtagarna till tvätthuvan Rode Liljekvist och Åsa Söderström. Fotograf: Catarina Thepper
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Bertil Ericson/ Scanpix
2 av 2
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Bertil Ericson/ Scanpix

Ny tvätthuva till patienter på intensiven

"Det är som en plastpåse"
0:57 min

Det kan vara svårt att tvätta håret på patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningen då de ofta ligger i respirator och inte kan flyttas till duschrummet.

Nu har två anställda på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge tagit fram en tvätthuva som de kan tvätta patientens hår i. 

– Det är en huva i plats, som en plastpåse som man kan sätta fast runt huvudet. Sedan är det ett hål uppe på där man schamponerar och tvättar håret och vattnet hamnar i påsen, säger initiativtagaren och undersköterskan Rode Liljekvist.

I sju år har undersköterskan Rode Liljekvist och sjuksköterskan Åsa Söderström jobbat med att ta fram tvätthuvan och vid årsskiftet kommer den ut på marknaden. Idén fick de när de tvättade håret på en patient med hjälp av en kanna, hink och sopsäck. De kom då fram till att det här måste kunna göras enklare.

Men tvätthuvan ska inte bara kunna användas inom vården.

– Man ska kunna använda den inom hemtjänsten, kommunen och kanske på frisersalonger där man färgar håret, säger Åsa Söderström som är initiativtagare och sjuksköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".