Nätverket Ingen människa är illegal. Foto: Henrik Montgomery/TT
Nätverket Ingen människa är illegal. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så hjälper nätverket gömda

"Vi gör inte skillnad på människor"
3:46 min

14 000 personer är efterlysta och registrerade som avvikna. Nätverket Ingen människa är illegal hjälper några av dem. 

– Vi är i kontakt med ganska många men inte ens en procent av de som lever i Stockholm. Vi har sporadisk kontakt med många och ger kortare juridisk rådgivning eller reder ut läget, berättar Kim som är engagerad i nätverket. 

De flesta som lever som papperslösa lever ganska normalt men med inskränkningen att där det behövs personnummer så kan det bli problem. De hyr ofta lägenhet i andra hand och jobbar svart. Det finns också de som jobbar vitt eftersom de har kvar ett temporärt skattenummer. 

– Du undviker kontakt med myndigheter för att myndigheterna vill verkställa ett beslut som du inte håller med om. Det är människor som sökt sig hit från olika typer av misär och vi gör inte skillnad på människor. 

Det är ju olagligt att gömma sig om man har ett avvisningsbeslut. Hur ser du på att ni hjälper de här människorna?

– Lagar är politiska konstruktioner. Några är vettiga och några är mindre vettiga. I praktiken har de här olagligförklarat hela personens existens.  

Är det ni gör lagligt?

– Ja det är inte olagligt att gömma personer. 


 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".